Oczyszczanie wątroby

Wątroba to wielofunkcyjny gruczoł dodatkowy układu trawiennego, który spełnia bardzo ważne funkcje w organizmie: odtruwającą, metaboliczną i krążeniową.

Wątroba znajduje się z prawej strony w górnej części podbrzusza pod przeponą, osłonięta klatką piersiową. Jej większa część usytuowana jest w prawym podżebrzu. Od góry i z przodu graniczy z przeponą, z dołu i z tyłu z jelitami i żołądkiem.

Jednostka budulcową są hepatocyty. Wyróżnia się w budowie z dwóch płatów i ma 28 cm długości, 16 cm szerokości i 8 cm grubości. Jej waga to ok. 2,5 kg u osoby dorosłej. Kształtem przypomina nieregularny stożek z zaokrąglonymi brzegami. Wątroba w ciągu jednego dnia wydziela około 700 mililitrów żółci, która przechodzi przez system kanałów do pęcherzyka żółciowego.

W wątrobie bardzo dobrze rozwinięty jest system żylny, na zewnątrz i wewnątrz. Dzieli się on na żyłę wrotna i system żył wątrobowych. Żyła wrotna zaczyna się i kończy się kapilarami. Tętnica wątrobowa dostarcza krew bogatą w tlen do odżywiania tkanki wątroby, natomiast żyła wrotna zbiera krew z całego przewodu pokarmowego i śledziony stanowiąc główne naczynie, określające funkcje wątroby.
Każda pojedyncza komórka wątroby pełni funkcję filtra, który oczyszcza krew z zanieczyszczeń. Przefiltrowana krew wypełnia okoliczne naczynia i żyłami przedostaje się do układu krwionośnego.

Wątroba aby prawidłowo funkcjonować potrzebuje 1 l krwi na minutę. Nieprawidłowe krążenie prowadzi do zmniejszenia zapotrzebowania  na taka ilość krwi, i w tym przypadku zmienia się również ciśnienie na mniej korzystne. taka sytuacja prowadzi do zanieczyszczenia organizmu.

Funkcje watroby:

  • niszczy bakterie, wirusy,
  • przez wątrobę wydzielane są wszystkie trujące substancje przyjmowane z pożywieniem (koncentraty dodawane do produktów spożywczych, syntetyczne witaminy, niebezpieczne minerały i substancje trujące),
  • oczyszcza krew z niepotrzebnych odpadów i powstałych w wyniku przemiany komórkowej obumarłych komórek,
  • neutralizuje trucizny, toksyny powstałe w czasie rozkładu pokarmu
  • magazynuje żelazo i witaminy: A, D, E, niewielkie ilości B12 i C, które uwalnia w razie potrzeby,
  • syntetyzuje czynniki krzepnięcia krwi


Pęcherzyk żółciowy

Wątroba odpowiada za wydalanie żółci  za pomocą włosowatych kanalików i wydalanie prawym lub lewym przewodem wątrobowym w ten sposób oczyszczając część wątroby.
Pęcherzyk żółciowy jest połączony przewodem pęcherzykowym z przewodem wątrobowym wspólnym (prowadzącym do wątroby) oraz z przewodem żółciowym wspólnym prowadzącym do dwunastnicy.
Podczas głodu żółć produkowana w wątrobie trafia do pęcherzyka żółciowego. Podczas posiłku nagromadzona żółć jest uwalniana do dwunastnicy.
Funkcją żółci jest wspomaganie trawienia poprzez emulgację tłuszczów

Wydzielanie żółci jest zaburzone, jeżeli:

  • wątroba pracuje zbyt wolno na skutek obciążenia nadmiarem pożywienia,
  • wydzielina żółciowa jest zbyt gęsta i zawiera dużą ilość odpadów,
  • woreczek żółciowy zatracił swoje właściwości wzmacniające,
  • znajdujemy się w sytuacjach stresowych.


Żółć jest niezbędną substancją w  organizmie, ponieważ sprzyja trawieniu i przyswajaniu tłuszczów. Rozbija większe cząsteczki tłuszczu na mniejsze, a także udrażnia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Brak żółci, spowodowałby zakłócenia prawidłowego wchłaniania nie tylko tłuszczów, ale i innych składników.

Oznaki prawidłowego i zaburzonego funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego
Zaburzenia w pracy wątroby i woreczka żółciowego sugerują:

  • zaburzenie funkcjonowania układu trawienia,
  • problem z trawieniem niektórych pokarmów, np. tłuszczów (tłustych zup, jajek, śmietany itd.),
  • nudności i zawroty głowy,
  • migreny po posiłkach,
  • gorzki smak w jamie ustnej, język pokryty białą powłoką,
  • nabrzmiały brzuch, gromadzenie się gazów po posiłkach,
  • uczucie sytości, bóle, kłucie w okolicy wątroby,  żółty odcień skóry

Środki oczyszczające wątrobę i pęcherzyk żółciowy
Niektóre owoce i warzywa wzmagają pracę wątroby i wydzielanie żółci:

  • ananas, jabłko, truskawka, czarne jagody, czereśnie, pomarańcze, grejpfruty, śliwki, czarne porzeczki, agrest i winogrona,
  • oberżyny, awokado, zielona fasola, sałata ogrodowa, ziemniaki, kapusta, marchewka, rabarbar, seler, szparagi, pomidory i babka.

Rośliny lecznicze:

  • karczoch, czarna rzodkiew, mniszek, oliwki
  • rozmaryn, tysiącznik pospolity, cykoria podróżnik, dziki majeranek, ostryż długi, nawłoć pospolita, mięta pieprzowa.

 

Zapytania z Google:

  • oczyszczanie watroby
  • wątroba
  • ya wrotna
  • woreczek żółciowy
  • oczyszczenie wątroby z tokdyn
  • yhs-001
  • oczyszczanie wabtroby
  • oczyszczenie wątroby i pęcherzyka żółciowego

Comments are closed.