Przepyszna i prosta przekąska – chleb czosnkowy

Bardzo dobrym pomysłem na przekąskę, czy to podczas rodzinnego spotkania, czy podczas przyjęcia ze znajomymi na świeżym powietrzu jest pieczywo czosnkowe. Chleb czosnkowy smaczna, prosta przekąska smakuje prawie każdemu. Można ją jeść na ciepło, lub na zimno. Może być całą przekąską lub stanowić tylko jej część, na przykład gdy robimy zapiekanki. Ogólnie jest to pyszna i prosta sprawa. Dlatego warto ją wpisać do menu różnych spotkań.

Do przygotowania pieczywa czosnkowego będziesz potrzebować :

  • chleb lub bagietki – mogą być gotowe lub zrobione samemu w domu,
  • czosnek,
  • mieszanka ulubionych przypraw – na przykład oregano, soli, pieprzu, bazyli.

Domowy chleb

Jeśli masz zrobić w całości chleb czosnkowy domowy musisz samodzielnie upiec chleb. Aby to zrobić rozrób 40 gram drożdży w 100 ml letniej wody. Następnie dodaj do nich łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do miksera wsyp 500 gram mąki – dowolnej, może być pszenna, żytnia, a nawet kukurydziana lub ich mieszanka. Dodaj szczyptę soli i zioła – najlepiej tymianek, oregano i bazylię.
Spienione drożdże wlej do mąki. Dodaj 3 ząbki czosnku rozdrobnione i zmiksuj wszystko razem.
Ciasto przełóż do natłuszczonej formy i piecz przez godzinę w 200 stopniach.

Domowe bagietki

Alternatywą dla czosnkowego chleba mogą być również czosnkowe bagietki. Aby je zrobić zaczynamy od zaczynu. Do szklanki kruszymy drożdże – 20 gram świeżych. Dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i ¼ szklanki letniej wody. Całość rozetrzyj i odstaw w ciepłe miejsce.
Po około 20 minutach zaczyn powinien być gotowy.
Do miski wsyp 3 szklanki mąki pszennej, dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki oliwy oraz zaczyn i ¾ szklanki wody. Wymieszaj wszystko i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno być zwarte i w całkowicie odchodzić od brzegów miski.
Ciasto podziel na 3 części. Każdy uformuj w sznurek o średnicy około 4 cm. Ułóż je na blaszce, oprósz mąką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Natnij je po skosie, gdy już wyrosną.
Bagietki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 25 stopni.

Chleb czosnkowy smaczna prosta przekąska

Przygotowany tak chleb lub bagietki pokrój w kromki lub wzdłuż nacięć. Następnie przygotuj masło czosnkowe. Do miękkiego masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, tymianek, bazylię i oregano. Wymieszaj.
Następnie taką mieszanką posmaruj pieczywo i przypiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub na grillu.
Gotowe.