Wytrawne babeczki to idealna przekąska, lekki lunch, śniadanie czy nawet kolacja. Stanowią alternatywę dla słodkich babeczek z owocami, na szczycie której mogą znaleźć się Twoje ulubione warzywa, ryba czy nawet mięso. Wyglądają efektownie i mogą być ozdobą na stole podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi.
Babeczki z warzywami
Do przygotowania babeczek będą Ci potrzebne: 400g mąki pszennej, 200g masła, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany 18% i szczypta soli. Z kolei do przyrządzenia podstawowego farszu przyda Ci się: ćwiartka małego selera, jedno jabłko, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 orzechy włoskie, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, 4 rzodkiewki, jeden kiszony ogórek, odrobina świeżego koperku, sól i pieprz.
Masło posiekaj i wymieszaj z mąką, śmietaną i solą. Dokładnie zagniecione ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż na dwadzieścia minut do zamrażalnika. Następnie przełóż je do foremek na babeczki i piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu odstaw je na bok, żeby się ostudziły, a w międzyczasie ugotuj jajka i zetrzyj je na tarce. Jabłko i seler obierz i również zetrzyj na tarce. Wymieszaj ze sobą potarte składniki, dodaj pokruszone orzechy, sok z cytryny i majonez, a całość dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż na babeczki i ozdób plasterkami rzodkiewki i ogórka kiszonego.
Wytrawne babeczki z rybą i mięsem
Tak samo przygotowane babeczki można ozdobić różnorodnymi farszami i dodatkami, celując w składniki, za którymi najbardziej przepadasz. Równie dobrze na babeczce może znaleźć się twarożek wymieszany z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami, a na nim plasterek łososia wędzonego i kapary. Z kolei, żeby przygotować babeczki z szynką włoską, potrzebna będzie pasta z 400g półtłustego twarogu, 2 łyżeczek śmietany 18%, soli, pieprzu, ziół prowansalskich i 100g zmielonych pistacji. Całość wymieszaj dokładnie i nałóż na ostudzone babeczki, a na górze poukładaj małe ruloniki z włoskiej szyneczki albo szynki szwarcwaldzkiej. Dla ozdoby i podkreślenia smaku, warto na górze ułożyć po czarnej oliwce.