Co zrobić z patisona? Kilka sprawdzonych przepisów

Jesienią w sklepach możemy znaleźć bardzo wiele ciekawych warzyw, z których z powodzeniem możemy wyczarować smaczne dania. Coraz więcej osób zwraca uwagę na wiele warzyw z rodziny dyniowatych. Co w tym przypadku warto kupić?

Smaczne warzywa z rodziny dyniowatych

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że jesień to szczególny czas i musimy wówczas tak samo zadbać o swój organizm, jak przykładowo latem. Jednak dostępnych będzie mniej świeżych warzyw oraz owoców, dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest kupowanie produktów sezonowych. Jesienią w wielu sklepach możemy spotkać warzywa z rodziny dyniowatych. Co można z nich przygotować?

Bardzo smaczne są pieczone warzywa z piekarnika. Wśród warzyw dyniowatych możemy znaleźć między innymi patisony. Choć do tej pory nie były one tak bardzo popularne, stopniowo coraz więcej ludzi przekonuje się właśnie do tego warzywa. Warto pamiętać, że z patisonów można zrobić wiele smacznych dań. Na co w szczególności powinniśmy się zdecydować?

Co zrobić z patisona? Sprawdzone przepisy

Wybierając różnorodne dania z patisona, bardzo dobrym pomysłem jest między innymi jego zapiekanie z kaszą i mięsem. Patison swoim smakiem przypomina nieco dynię, jednak jest mniej wyrazisty. Coraz więcej osób decyduje się także decyduje się na marynowane patisony. To także wspaniały pomysł zwłaszcza w przypadku, gdy chcemy zimą spróbować doskonałego smaku tego warzywa.

Jeżeli nie wiemy co zrobić z patisona, można także zdecydować się na wykonanie tradycyjnych placków. W tym przypadku możliwości jest kilka, ponieważ tak naprawdę ich smak będzie uzależniony od tego, w jaki sposób je doprawimy. Przygotowując placki warto odpowiednio wcześniej obrać i umyć warzywo i kolejno zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Możemy je smażyć na głębokim oleju słonecznikowym, a także spróbować nawet na oleju kokosowym. Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od naszych preferencji, jeżeli chodzi o przyrządzenie patisonów.