Sprawdź co powoduje niedobór witaminy D i jak sobie z tym poradzić

Rola witaminy D w organizmie człowieka

Aby organizm funkcjonował prawidłowo, musi mieć zapewnione wszystkie ważne minerały oraz składniki. Wśród najważniejszych należy wymienić witaminę D, która pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Witamina ta ma znaczenie dla utrzymania odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu w organizmie. Witamina D działa korzystnie na poziom odporności organizmu, działa korzystnie dla zdrowia stawów oraz mięśni. Z racji tego, iż pełni bardzo ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, warto zadbać o jej odpowiednie ilości w diecie. Co powoduje niedobór witaminy D? Jakie są tego objawy? Odpowiedzi na te i inne ważne pytania znajdziesz w kolejnych akapitach.

Objawy niedoboru witaminy D

Najczęstsze objawy niedoboru witaminy D w organizmie to bóle mięśni i kości, obniżony poziom odporności, problemy ze snem. Występują również objawy takie jak ogólne osłabienie, biegunka czy problemy z apetytem. Co powoduje niedobór witaminy D? Najczęściej przyczyną jest nieodpowiednia dieta oraz brak suplementacji, która jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym.

Zadbaj o swoje zdrowie

Aby uchronić się przed niedoborami witaminy D oraz skutkami, warto zadbać o odpowiednią dietę. Powinna być ona bogata we wszystkie ważne dla organizmu składniki odżywcze, minerały oraz witaminy. Te najważniejsze to witamina A, B, C oraz D. Witamina D w okresie letnich miesięcy dostarczana jest poprzez słońce. W okresie od września do maja warto postawić na suplementację środkami dobrej jakości. Dzięki temu niedobory witaminy D zostaną odpowiednio uzupełnione. Warto jednak pamiętać, że suplementy nie mogą zastąpić zdrowej diety, mogą jedynie posłużyć jako wsparcie. Jeśli chodzi o witaminę D, można znaleźć ją w wielu produktach spożywczych jak na przykład:

  1. Ryby – najwięcej witaminy D posiada węgorz wędzony, śledź w oleju oraz węgorz świeży.
  2. Nabiał – jaja, masło, ser tylżycki oraz ser typu feta.
  3. Mięso i podroby – najwięcej witaminy posiada wieprzowa wątroba, wieprzowina.
  4. Grzyby – kurki, borowiki.

Odpowiednia dieta wpłynie na ogólny stan organizmu. Dzięki niej można cieszyć się dobrą formą, lepszym samopoczuciem i komfortem, a także lepszym poziomem odporności organizmu. Warto odżywiać się zdrowo, aby zauważyć pozytywne efekty. W okresie jesienno-zimowym warto również wspomóc się odpowiednimi suplementami wysokiej jakości, które zadbają o brak niedoborów najważniejszych składników.