Kiwi jest owocem pochodzącym z Chin, gdzie było nazywane chińskim agrestem. Aktualna nazwa przywędrowała z dalekiej Nowej Zelandii i nawiązuje do ptaka kiwi, którego włoski przypominają te otaczające owoc kiwi.
Kiwi to owoc o wielu wartościach odżywczych i zdrowotnych jest także wykorzystywane w kuchni. Zaliczany jest do superfood, czyli pokarmu o ponadprzeciętnych właściwościach. Jest to bardzo pożywny i gęsty żywieniowo owoc dostarczający dużo wartości odżywczych w stosunku do swojej niskiej kaloryczności.
Kiwi właściwości zdrowotne
– ma właściwości alkalizujące, czyli odkwaszające organizm.
– działa antynowotworowo,
– wzmacniająco na układ immunologiczny,
– bierze udział w produkcji kolagenu,
– utrzymuje mięśnie w dobrej formie,
– korzystnie wpływa na wygląd włosów skóry i paznokci.
– wpływa na prawidłową krzepliwość krwi,
– wzmacnia wzrok,
– opóźnia proces starzenia się organizmu,
– usprawnia pracę mózgu i systemu nerwowego,
– stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę serca,
– wspiera pracę nerek,
– ułatwia przyswajanie żelaza,
– reguluje pracę jelit,
– obniża cholesterol,
– reguluje poziom cukru we krwi,
– poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie,
– chroni przed udarem i zakrzepicą żył,
– zmniejsza zaburzenia górnych dróg oddechowych,
– dostarcza kwasów omega 3,
– opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Dzięki obecności wielu czynnych składników regularne spożywanie owocu kiwi może zapobiegać powstawaniu wielu schorzeń. Ponadto według niektórych badań, obecny w owocach glutation zapobiega powstawaniu nowotworów. Prawdopodobnie jedzenie 3 kiwi dziennie może przyczyniać się do naprawy uszkodzonego DNA.
Kiwi na odchudzanie
Kiwi jest owocem niskokalorycznym i może być spożywane przez osoby odchudzające się. Pestki owoców ułatwiają perystaltykę jelit a enzymy i kwasy owocowe usprawniają spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto dzięki licznym składnikom odżywczym, kiwi wzmacnia osłabiony dietą oczyszczającą organizm i zapobiega powstawaniu stanów chorobowych.